Subscribe:

Ads 468x60px

Thursday, September 29, 2011

Kedudukan Malaysia Meningkat


Kedudukan Malaysia Dalam Ekonomi IT Meningkat

Ekonomi Asia Pasifik menjadi lebih berdaya saing dalam teknologi maklumat (IT), dengan tujuh ekonomi iaitu Singapura, Australia, Taiwan, Jepun, New Zealand, Korea Selatan dan Hong Kong, menyertai 20 senarai ekonomi yang paling berdaya saing di dunia dalam IT.

Menurut Business Software Alliance (BSA) dalam edisi Indeks Daya Saing Industri IT 2011 Unit Risikan Ahli Ekonomi, Malaysia dan India juga mencatat peningkatan besar, masing-masing meningkat lebih 10 tempat.


Dikemas kini buat kali keempat sejak 2007, indeks penanda aras 66 ekonomi dalam pelbagai siri penunjuk yang meliputi bidang asas kritikal bagi inovasi IT, persekitaran perniagaan keseluruhan, infrastruktur IT, modal insan, penyelidikan dan pembangunan (R&D), persekitaran undang-undang dan sokongan orang ramai untuk pembangunan industri.

Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif BSA, Robert Holleyman berkata, jelas daripada Indeks Daya Saing IT Industri tahun ini, melabur dalam asas-asas inovasi teknologi akan membawa faedah besar dalam jangka panjang.

“Ia juga jelas bahawa tiada: ekonomi menguasai monopoli dalam teknologi maklumat.

“Terdapat formula yang terbukti berjaya dan semua orang bebas untuk mengambil kesempatan terhadapnya. Oleh itu, kita bergerak ke dunia dengan banyak pusat kuasa IT,” katanya semasa membentangkan laporan itu di Singapura.

Mengungguli kedudukan keseluruhan bagi tahun ini adalah Amerika Syarikat, Finland, Singapura, Sweden, dan United Kingdom.

Tujuh ekonomi Asia Pasifik kini menduduki tempat 20 teratas berbanding enam dalam Indeks 2009.

Peserta baru, Hong Kong memperbaiki ranking global daripada 21 kepada 19 dengan Korea Selatan. Ekonomi lain yang menunjukkan peningkatan termasuk Singapura, yang melonjak dari kesembilan untuk ketiga, Taiwan dari ke-15 untuk ke-13 dan New Zealand dari ke-19 untuk ke-18.

Pengarah Kanan (Dasar) BSA Asia Pasifik Roger Somerville berkata, Ekonomi Asia Pasifik berjaya melakukan dengan baik dan kebanyakan menambah baik kedudukan mereka, beberapa negara menunjukkan peningkatan ketara seperti Singapura, Malaysia dan India.

Secara khususnya, beliau berkata, ekonomi Asia Pasifik menguasai kategori modal insan, dengan China, Australia, Korea Selatan, New Zealand, Taiwan dan India, semua dalam 10 teratas.

“Masa depan bagi Asia Pasifik adalah positif, dan pada tahun akan datang, penggubal dasar rantau ini mempunyai peluang membina momentum sedia ada.

“Kita tahu daripada pengalaman global ia akan berbaloi,” katanya. - Bernama

sumber

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...